Karayolları Genel Müdürü, Deprem Komisyonu'nda, Depremde Aldığı Hasar Nedeniyle Kapanan Erkenek Tüneli'nin Görüntüsünü İzletti: "Bunlar, Aslında...

Karayolları Genel Müdürü, Deprem Komisyonu'nda, Depremde Aldığı Hasar Nedeniyle Kapanan Erkenek Tüneli'nin Görüntüsünü İzletti: yeniyolgazetesi.com

Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu, TBMM Depremleri Araştırma Komisyonu’nda, Malatya ile Adıyaman arasında geçişi sağlayan ve Kahramanmaraş merkezli depremlerde hasar gördüğü için yardımların gecikmesine neden olan Erkenek Tüneli’nin depremin ardından çekilen görüntüsünü izletti.


Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu, TBMM Depremleri Araştırma Komisyonu'nda, Malatya ile Adıyaman arasında geçişi sağlayan ve Kahramanmaraş merkezli depremlerde hasar gördüğü için yardımların gecikmesine neden olan Erkenek Tüneli'nin depremin ardından çekilen görüntüsünü izletti. Uraloğlu, "Bunlar, aslında bizim öngördüğümüz hasarlardı" dedi. Uraloğlu, depremde hasar gören yolları yapan firmalarla ilgili de "Başlatmış olduğumuz soruşturma yok, gerekli tespitleri yapıyoruz" diye konuştu.

 

TBMM Depremleri Araştırma Komisyonu, bugünkü toplantısında Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu'nu dinledi. Uraloğlu, Komisyon'a yaptığı sunumda, depremde hasar gören yollar ile hasar gördüğü için yardımların geç ulaşmasına neden olan Erkenek Tüneli'yle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

"BUNLAR, ASLINDA BİZİM ÖNGÖRDÜĞÜMÜZ HASARLARDI"

Uraloğlu, depremden en çok etkilenen tünelin Malatya-Adıyaman yolu üzerindeki Erkenek Tüneli olduğunu belirterek, "Bunlar, aslında bizim öngördüğümüz hasarlardı" dedi.

Uraloğlu, depremden sonra tünelde meydana gelen hasarı gösteren videoyu da Komisyon üyelerine izletti. Uraloğlu, tarihi 243 köprüden 17'sinin depremden etkilendiği bilgisini verdi.

Depremden sonra kamu kuruluşlarının arazilerini lojistik üs ve sığınma alanı olarak kullandıklarını kaydeden Uraloğlu, "Kamu kurumlarının şehir içlerinde geniş alanları tutması gerektiği noktası bir defa da karşımıza çıktı. Bu alanları lojistik üs ve sığınma alanları olarak kullandık" dedi.

"DEPREMDE BİZİM HİÇBİR YAPIMIZ GÖÇMEDİ"

Uraloğlu, sunumunun ardından milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Uraloğlu, depremde hasar gören yollarla ilgili de şunları söyledi:

"Ben, inşaat mühendisiyim. Biri çıkıp gelse, dese ki 'Benim şu kadar param var. Depremde ya da afette hasar görmeyecek bir yapı yap'. Böyle bir teknik yok, işin açıkçası. Sunumumuzda da arz etmeye çalıştım. Biz, yapıların hangi depremde hangi performansları göstermesi gerektiği ile ilgili yaklaşım koyarız. Onların o performansı gösterip göstermediğine bakarız. Bu anlamda sorgulamalarımızı yapıyoruz. İşin açıkçası, böyle bir depremde bizim hiçbir yapımız göçmedi. Trafik aksadı, doğru. Ama kısa bakımlarla trafiğe açabilmiş olduk onu."

"ANKARA-NİĞDE OTOYOLUNDAKİ AKSAKLIKTAN BİRİNCİ DERECEDE FİRMA SORUMLU"

Uraloğlu, akıllı yol olarak duyurulan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açılışını yaptığı Ankara- Niğde otoyolunun deprem günü kapanmasına ilişkin de "Ankara-Niğde otoyolundaki aksaklıklarla ilgili birinci derece firma sorumlu. Ama bizim sorumluluğumuzu kaldırmıyor. Biz, elbette sorumluyuz. Özellikle kar mücadelesinde, her şartta yol açık tutulurun karşılığı gerçekten yok" dedi.

"BAŞLATMIŞ OLDUĞUMUZ BİR SORUŞTURMA YOK"

Hasar gören yollara ilişkin firmalar hakkında soruşturma olup olmadığı yönündeki soruya ise Uraloğlu, "Başlatmış olduğumuz soruşturma yok, gerekli tespitleri yapıyoruz" yanıtını verdi.

Kaynak: ANKA