Psikolog Çetin ÖZTÜRK

Psikolog Çetin ÖZTÜRK

DEPRESYONDAYIM

 


DEPRESYONDAYIM

Çağımızın hastalığı kime sorsak depresyondayım. Ben de bugünkü yazımı buna ayırdım. Depresyon nedir? Belirtileri nelerdir?

Çağımızın hastalığı depresyon bir duygu durum bozukluğudur. 20 kişiden birini etkilediği tahmin edilen hastalık her insanda farklı seyreder. Günlük çalışma hayatınızı etkiler. İlişkileri bozabilir ve bazı sağlık sorunlarını etkileyebilir. Depresyondan oluşan sorundan dolayı astım, kalp-damar hastalıgı, kanser ve diyabet gibi rahatsızlıklar ilerleyebilir. Herkesin hayatında hüzünlü ve üzücü olaylar ortaya çıkabilir ama sürekli mutsuz ve umutsuz hissetmek normal bir şey değildir. Depresyon ciddi bir durum olarak değerlendirilmelidir. Tedavi edilmediği taktirde depresyon aylarca hatta yıllarca sürebilir ama tedavi olanlarda birkaç hafta içinde semptomlarda iyileşme gözlenebilir. Yaşanılan duruma depresyon diyebilmek için 2 haftalık süre boyunca aşağıdaki belirtilerden en az 4 veya daha fazlasının olması lazımdır. Depresyonun 9 tane belirtisi vardır;

    1- Sürekli üzgün hissetmek 

    2- Günlük aktivitelere ilgi ve zevk kaybı

    3- İştah değişiklikleri : aşırı yeme veya iştahsızlık 

    4- Uykuya dalmada zorluk, sık uyanma veya aşırı uyuma 

    5- Sürekli yorgun hissetme 

    6- Konuşmada ve hareketlerde yavaşlık 

    7- Değersiz ve suçlu hissetmek

    8- Konsantrasyon kaybı, karar verme zorluğu

    9- İntihar eğilimi 

Depresyon belirtilerini göz ardı etmeyin. Ruh haliniz iyileşmezse veya kötüleşirse mutlak bir yardım alın. Yardımı psikiyatri doktorundan veya psikologdan alabilirsiniz. Depresyon sadece sizi değil sevdiklerinizi de etkiler. Depresyonunun tedavi edilebilir bir psikolojik rahatsızlık olduğu unutulmamalıdır. 

Günün sözü: Dünü düşünürseniz üzülürsünüz, yarını düşünürseniz kaygılanırsınız, anı yaşayın. 

PSİKOLOG ÇETİN ÖZTÜRK

İNSTAGRAM : PSİKOLOGCETİNOZTURK




ARŞİV YAZILAR